ordetochboken

Barn- och ungdomsböcker

In Böcker och sånt on 18 juli 2011 at 08:23

Sommar. Sommarlov. En 10-åring som inte bara är en slukare i slukaråldern utan dessutom exceptionellt snabb på att läsa och väldigt tidig för sin ålder rent förståelse- och läsmässigt. Med andra ord: strykande åtgång på böcker.

Ovan nämnde 10-åring fyller år i juni. Önskade sig och fick många böcker. Fem tror jag bestämt. T.ex. senaste Fablehaven. Drygt fem dygn senare var alla böcker utlästa. Cheesus. Två veckor tidigare hade vi varit på biblioteket för att låna böcker. Hon lånade sju. Alla var utlästa flera dagar före födelserdagen. Puh.

Mamman gjorde en insats för läsglädjen (världsfreden?) och åkte i väg akut och lånade ett gäng böcker härom dagen. Sex stycken. Naturligtvis hade ungen redan läst två av dem. En trejde var ”alldeles för kort och barnslig”. Men tre var långa – och bra. Tur!

Nu har det ju dock gått ett par dagar igen, så i dag är det dags för en ny tripp till det lokala biblioteket. Den här gången har vi gjort en lista på vad som kan vara intressant att se om de har på bibblan. Så här står det på den: ”Rum 213 – Ingelin Angeborn, Spökhistorier från… Chris Priestly, Allie Finkles… Födelsedagsfesten – Meg Cabot, Jacqueline Wilson – Little Darling, Rebecca James – Sanningen om Alice”. Dessutom är hon lite sugen på att testa att läsa Twilight. Cirkeln slukade hon med hull och hår. Och hon väntar spänt på att nästa Petrinideckare av Mårten Sandén ska komma ut: Tretton (kommer i augusti). Puh!

Tips, anyone?

 

 1. ”Någons hjälte” av Mårten Sandén har uppskattats mycket av de barn som jag gett den till. Liksom av vuxna bloggare och recensenter.

  http://flaskposten.wordpress.com/2011/07/18/nagons-hjalte-en-charmig-dramaboy-gor-entre/

  http://www.svd.se/kultur/litteratur/romantisk-superhjalte-utan-tricks_6082343.svd

 2. Den hemliga trädgården?

 3. Hungerspelen för de lite äldre (10-14, kanske) Petriniläsarna.
  http://www.bonniercarlsen.se/Bocker/Bokpresentationssida/?Isbn=9789163861031
  Lite läbbig, men inte mer än Cirkeln, och den är ju jättepoppis även bland mellanstadieelever.

 4. Definitivt Twilight – då har hon att göra ett rejält tag! och varför inte introduvera lite gamla gdingar a la Kitty och Vi fem. Och kanske, kanske Maria Gripe.

  • Där är vi 🙂 Twilight nr 1 redan läst, liksom en del Maria Gripe (väldigt märkta av tidens tand). Fem gillas starkt, däremot lite kallsinnig till Kitty. Superdupertack för tips! Har du läst Hungerspelen, G? Funderar på Momo också!

   • Kul att vi tänker i samma barn- och ungdomsboksbanor. Har inte läst Hungerspelen tyvärr (ska försöka hinna med någon gång…). Momo är definitivt värd ett försök. Kanske Bilbo? Om nu inte tidens tand tugga på den också. Och så har du ju Cornelia Funke förstås (kommer till Bokmässan). Hennes Tjuvarnas herre och Bläckhjärta-serie är mums för bokslukare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: