ordetochboken

Litet augustitips – om barn- och ungdomsdeckare

In Böcker och sånt, Deckare i synnerhet on 03 augusti 2010 at 16:51

Ni minns väl hur det var när man kom in i den där första slukaråldern? Då när man fullständigt blev ett med en bok, allra helst en bok i en serie – så att det kunde finnas fler, många fler, böcker att läsa. Visst var det en fantastisk känsla? Känner du nån i sisådär 10-12-årsåldern som det verkligen har lossnat för, och som plöjer riktiga kapitelböcker? Behöver du tips på läsning? Här kommer ett – eller snarare många:

Nämligen Mårten Sandéns Petrinideckare.

Sandén skriver roligt, smart och lättillgängligt utan att bli ytlig eller fluffig. Petriniserien är underbar att läsa även för vuxna läsare – även så här stora barn brukar älska högläsning! – men framför allt får den just den här vuxna läsaren att önska att hon var 10-12 år igen. Då hade det gärna fått regna fem veckor på raken, så att man kunde stänga in sig på rummet och läsa hela Petriniserien.

Labyrinten heter den rykande färska boken i serien (utk juni 2010), och böckerna går att läsa i vilken ordning som helst, men roligast är det nog ändå om man börjar från början, och den allra första boken i serien heter Gömstället och kom ut 1999. Mina favoriter – efter att ha läst hälften av böckerna (12 till antalet) – är Geniet och Bröderna. En nioårig familjemedlem håller också Geniet högt, men tycker att Labyrinten och Tvillingarna är näst- och nästnäst bäst.

P.s. Har ni sett att Lotta Olsson har med en Petrinideckare i tipslistan på barn- och ungdomsdeckare i DN? Titta här:

http://www.dn.se/dnbok/11-tips-pa-barn-och-ungdomsdeckare-1.640321

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: