ordetochboken

Glasnyckeln 2010 – det drar ihop sig…!

In Böcker och sånt, Deckare i synnerhet, Uncategorized on 11 april 2010 at 19:16

Pressmeddelande från Skandinaviska Kriminalsällskapet

Roslund-Hellström årets svenska kandidat till Glasnyckeln!

Ska Anders Roslund och Börge Hellström lyckas ta hem sin andra Glasnyckel? Det är inte omöjligt, nu när deras senaste bladvändare ”Tre sekunder” nominerats som svensk kandidat till priset för bästa nordiska kriminalroman 2009. De skulle i så fall bli det tredje författarskapet som lyckas med detta. Islänningen Arnaldur Indridason vann 2002 och 2003 och den i dagarna hyperaktuelle Stieg Larsson belönades 2006 och 2008.

”Tre sekunder”, Roslunds och Hellströms femte samskrivna bok om den slitne, envetne och gruffande kommissarie Ewert Grens, använder, lite à la ”Schakalen”, två utgångspunkter. Grens utreder ett mord, snarast en avrättning, på Västmannagatan i Stockholm och finner längs vägen en mängd märkligt stängda grindar. 

Den andra centralfiguren, Piet Hoffmann, jonglerar tre identiteter. Han är gift tvåbarnspappa med familjeliv och dagishämtningar, han är stenhård narkotikalangare för ett polskt syndikat och han är i största hemlighet polisinfiltratör med kodnamn Paula och uppdraget att knäcka knarkmaffian. Båda är enslingar. Grens gör ett försök att gå vidare från den skuldtyngda depression han lidit av i de tidigare böckerna, Hoffmann kan bara göra tillfälliga nedslag i rollen som familjefar och lever dessemellan i en värld av total misstro och misstänksamhet, där det gäller att tänka många steg i förväg och hela tiden vara helgarderad för att överleva. Det är här titelns livsavgörande tre sekunder småningom kommer in.

Allt ställs på sin spets när han försedd med falskt förflutet som psykopatisk dråpare sätts in på anstalt med order från maffian att ta över knarkdistributionen bak murarna och order från polis och departement att med alla medel oskadliggöra samma distribution. Det ger författarna rika tillfällen att diskutera och illustrera frågor om vilka medel som ändamålet kan få helga, om skuld kontra oskuld och om rättssamhälle kontra maktspel. De hanterar ämnet med suverän sakkunskap och bastant tyngd. Dessutom är det gruvligt spännande. 

”Tre sekunder” vann den Gyllene kofoten, Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman, 2009. Duons förstlingsverk ”Odjuret” vann Glasnyckeln 2005, och de tre mellanliggande romanerna har alla varit nominerade till Svenska Deckarakademins pris. 

Ytterligare uppgifter om författarna och deras böcker finns på hemsidan www.roslund-hellstrom.se/ 

Andra kandidater.

Danmark har nominerat ”Flaskepost fra P” av Jussi Adler-Olsen, som också tilldelats Harald Mogensen-priset, som ges till bästa danska spänningsroman utgiven 2009. Detta är den tredje boken i serien om Carl Mørk och Q-avdelningen inom den danska polisen. Hans debutroman ”Alfabethuset” kom på svenska 2001.

Hemsida: www.jussiadlerolsen.dk/

Den finska kandidaten är ”Ställd mot väggen” av Jarkko Sipilä. Sipilä är kriminalreporter och har skrivit en serie böcker om kommissarie Kari Takamäki och hans team. Två av dem översatta till engelska, bl a ”Ställd mot väggen”, som också vann Årets ledtråd för bästa finska bok 2009. 

Hemsida: www.jarkkosipila.com/english.html

Norge ställer upp med ”Lucifers testamente” av Tom Egeland, som häromveckan tilldelades den åtråvärda Gyllene Revolvern, Rivertonklubbens stora pris. Två av hans romaner är utgivna på svenska, ”Vargnatten” och ”Cirkelns ände”. Den senare rör sig, liksom årets bok, i vad som kan kallas ”Dan Brown-land”, fast då ska man förstås komma ihåg att Egelands bok kom ut två år före Browns storsäljare.

Hemsida: www.tomegeland.com/

Island har ännu inte presenterat någon kandidat.

Fakta: Glasnyckeln

Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glasnyckeln har fått sitt namn efter Dashiell Hammetts klassiska roman, ”The Glass Key”. Det utdelas varje år till bästa nordiska kriminallitterära verk (roman eller novellsamling). En jury i vart och ett av de fem nordiska länderna nominerar en nationell kandidat, varefter alla juryerna röstar om vem som ska få priset, ära, diplom och en alldeles äkta glasnyckel, från Nybro glasbruk i Småland.

Tidigare vinnare

2009       Johan Theorin: Nattfåk. SE.

2008       Stieg Larsson: Luftslottet som sprängdes. SE.

2007       Matti Rönkä: Ystävät kaukana (”Långt från vänner”). FI.

2006       Stieg Larsson: Män som hatar kvinnor. SE.

2005       Anders Roslund & Börge Hellström: Odjuret. SE.

2004       Kurt Aust: Hjemsøkt. NO. 

2003       Arnaldur Indridason: Kvinna i grönt. IS. 

2002       Arnaldur Indridason: Glasbruket. IS. 

2001       Karin Alvtegen: Saknad. SE. 

2000       Håkan Nesser: Carambole. SE. 

1999       Leif Davidsen: Paparazzons heder. DK. 

1998       Jo Nesbø: Fladdermusmannen. NO. 

1997       Karin Fossum: Se dig inte om! NO.

1996       Fredrik Skagen: Nattsug. NO. 

1995       Erik Otto Larsen: Masken i spegeln. DK.

1994       Kim Småge: Sub rosa. NO.

1993       Peter Høeg: Fröken Smillas känsla för snö. DK.

1992       Henning Mankell: Mördare utan ansikte. SE. 

Fakta: Skandinaviska Kriminalsällskapet

SKS stiftades i Krogerup i Danmark den 12 maj 1991. Sällskapet är en självständig regional organisation, knuten till internationella föreningen för kriminalförfattare, Asociación Internacional de Escritores Policíacos (AIEP). Sällskapets medlemmar är författare, kritiker, personer som arbetar med kriminallitteratur i förlagsbranschen och andra med speciell anknytning till genren.

SKS har som uppgift:

• att stärka det skandinaviska samarbetet inom kriminallitteraturen.

• att utbyta information om kriminallitteraturen i Skandinavien mellan medlemsländerna.

• att arbeta för att information om kriminallitteraturen i AIEP:s övriga medlemsländer blir tillgänglig i de skandinaviska länderna så att den översatta litteraturen speglar helheten och rikedomen i ett globalt perspektiv.

• att arbeta för att kunskap om skandinaviska kriminalförfattare och deras verk sprids utanför Skandinavien så att den skandinaviska kriminallitteraturen kan få en internationell läsekrets.

Annonser
  1. Då är det bara att hålla tummarna för R & H igen! Det är verkligen en helt otroligt spännande och välskriven bok. Tack för de andra tipsen! Jag är sugen på lite nya deckarmöten nu och har precis tagit mig an ”Trettiotre tänder” av Cotterill. Laos känns som en intressant miljö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: